V hrnci na olivovém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek a vrchovatou lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme scezenou cizrnu, drcený římský kmín, koriandr (nebo můžeme použít koření garam masala - 2 lžičky) a zalijeme 2 dl bílého vína a vývarem. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, polévku osolíme, okořeníme špetkou cayenského pepře a vaříme doměkka. Ponorným tyčovým mixérem část polévky rozmixujeme, vrátíme na sporátk, přidáme mražený hrášek a povaříme ještě tři až pět minut. Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou.
Tip: Pokud použijeme suchou cizrnu, je nutné ji den předem namočit, druhý den slít, dát čistou vodu a uvařit doměkka (asi 1,5 hodiny).
Levandule lékařská – Lavandula
angustifolia - půvabná
rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž
se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech...
zobrazit článek